Jak vybrat platební terminál: 5 typů platebních terminálů

Akceptace platebních karet v maloobchodu je konkurenční výhoda, o které nemůže být debat. Statistiky a rostoucí poměry plateb kartou v různých segmentech hovoří jasně. Zákazníci si zvykli na pohodlné bezhotovostní platby, a to stále častěji i za drobné nákupy. Platební terminál se tak stal důležitou výbavou nejen pokladen velkých řetězců, ale i lokálních obchůdků, stánků na trzích, apod.

Věděli jste například, že nemožnost použití karty odradí 60 % lidí od samotného nákupu v daném obchodě?

Současné typy a funkce terminálů

V dnešní době už jsou standardem přístroje, které podporují pohodlnou bezkontaktní platbu. Ta přišla do ČR v roce 2011 a od té doby se můžeme dokonce pyšnit prvenstvím v Evropě v počtu aktivních bezkontaktních platebních karet. Podnikatelé mohou z dnešní nabídky volit mezi těmito základními typy terminálů:

  • Pultové

  • Přenosné

  • mPOS

  • Chytré

  • All-in-one

Pultový platební terminál

Takový se většině lidem vybaví jako první. Jedná se o nepřenosný, napevno namontovaný přístroj na pokladnách větších obchodů a supermarketů. Komunikuje přes internetové připojení pobočky nebo přes vlastní SIM kartu.

U takových typů obchodů bývá samozřejmostí jeho propojení s pokladním systémem. Částky se tedy zobrazují automaticky, je eliminována potenciální chybovost při zadávání a obecně pracují svižně a bez problémů díky použití silnějších procesorů.

Vzhledem k nepřenositelnosti přístroje je třeba zvážit, zda je vhodný pro váš podnik. Pokud máte pevnou pokladnu, s pultovým terminálem neprohloupíte. Jsou vybaveny pro všechny možnosti platby – čtečku magnetického proužku, čipu i bezkontaktní platbu. Přijímají většinou téměř všechny typy karet, včetně stravenkových, prepaid karet, apod. Součástí terminálu může být kabelem připojený PIN PAD, do kterého zákazník zadá svůj PIN, je-li potřeba.

Přenosný platební terminál

Základní rozdíl oproti prvnímu typu je jasný – terminál nemá své pevné umístění a lze ho libovolně přenášet v prostorách provozovny i v terénu. Připojení zajišťuje vlastní SIM karta (samostatná jednotka), Wi-fi nebo Bluetooth (varianty s pevnou základnou na pokladně a přenosným modulem).

Pro restaurace, kavárny a podobné provozovny je přenosné řešení ideální hlavně z toho důvodu, že zákazníci mohou platit kartou ještě před opuštěním svých stolů. Odpadá nutnost nekomfortního postávání ve frontách na stacionární terminál. Na využití v pohostinství myslí i výrobci, přenosná zařízení mívají zabudovanou tiskárnu účtenek, či umožňují zadávání spropitného.

mPOS terminál

Jedná se o modernizované, skladnější a uživatelsky přívětivější zařízení, než přenosné platební terminály. K jeho provozu nepotřebujete vlastní SIM kartu nebo nutně ani Wi-fi připojení na provozovně, komunikace i ovládání probíhá po spárování s mobilní aplikací. Mobilní připojení pak umožňuje přijímat platby kdekoliv.

Technologicky bývají zařízení vybavena pro příjem většiny typů karet. Nepozbývají čtečky magnetických proužků, čipů a pro blízkou budoucnost ani NFC technologii (Android Pay, Apple Pay, NFC nálepky).

mPOS je šikovný platební terminál pro malé kamenné prodejny, stánky i živnostníky, kteří chtějí zákazníkům umožnit platbu kartou. Velkou výhodou jsou i nízké pořizovací náklady. Malé rozměry, váha mPOSu a zaměření na design umožňuje absence modulu pro tisk účtenek. Doklad zašle aplikace zákazníkům v elektronické podobě.

Chytrý terminál

Chytrá zařízení dorazila i na pokladny. Vyznačují se velkými barevnými displeji a pokročilými operačními systémy, kterými připomínají spíše telefony nebo tablety. Princip je jednoduchý – takový platební terminál může obchodník libovolně personalizovat a instalovat do něj aplikace. Vlastnosti předchozích typů navíc kombinují a mohou sloužit jak stacionárně, tak přenosně.

Aplikace umožní přímou interakci se zákazníkem, marketingové aktivity nebo formuláře pro hodnocení služeb, apod. Funkce nemá smysl příliš rozebírat, neboť s rozmachem takových zařízení budou zcela jistě přicházet další a další možnosti využití. Reklamní heslo chytrých terminálů může být jednoduché: “Víc, než jen platby”.

All-in-one

Jde o takové zařízení, které v sobě kombinuje schopnost přijímat platby, tisknout účtenky, dokáže nahradit i pokladní systém a zároveň je schopno evidovat EET.

Hlavní výhoda je zřejmá. Jedno jediné zařízení bez nutnosti připojení přes kabel. S tím je spojená i jeho mobilita. Můžete ho jednoduše přenášet a používat v různých lokacích a nic vás neomezuje.

Menší obchodníci ho mohou využít jako plnohodnotnou náhradu pokladního systému například díky aplikaci Dotykačka. Jde o placenou aplikaci, která díky široké nabídce funkcí a uživatelsky přívětivému zpracování poskytuje vše, na co si vzpomenete.

Pro méně náročné je alternativou neplacená aplikace Profi Účtenka, která nenabízí takovou škálu funkcí, ale zvládne všechny základní úkony, které jsou od vás jako obchodníka vyžadovány.



V roce 2020 získala firma InspiPay, s.r.o. podporu z Evropských strukturálních a investičních fondů, realizovanou skrz Operační program Praha – pól růstu ČR a čerpanou přes druhou výzvu Specializovaných voucherů (reg. č. CZ.07.1.02/0.0/0.0/16_027/0000607). Podpora byla mířena na projekt Pražský voucher na kreativní služby v místě realizace Praha za účelem vytvoření e-commerce platformy pro zájemce o akceptaci platebních karet (platební terminály, platební brána, odložená platba, splátkový prodej). Projekt je spolufinancován Evropskou unií.

Evropské strukturální a investiční fondy


© 2022-2024–2024 Levnýterminál.cz